Felfedeztük Bordeaux-t, és nekünk ezért tetszett!

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Felfedeztük Bordeaux-t, és nekünk ezért tetszett!

Feltöltve: 2019-10-25

Nem minden a borról a szól, de abból is van bőven!

A fapados repülőjáratok elindulásának köszönhetően Bordeaux-ba, a bor francia fővárosába eljutni nem csak egyszerű, de megfizethető áron is lehet, sőt jó minőségű, olcsó szállást is könnyen találunk, az itt beszerezhető élmények pedig megfizethetetlenek.

Ha megérkeztünk, vessük be magunkat rögtön a Garonne folyó partján épült történelmi óvárosba , amely az UNESCO Világörökség része, és elég kicsi ahhoz, hogy könnyen bejárjuk, de elég nagy, hogy sok minden elférjen benne: monumentális épületek és terek, gótikus templomok és katedrálisok, kicsiny utcácskás, múzeumok, virágzó parkok és színes-ízes piacok. Itt minden olyan nagyszerű és grandiózus!

ÚtiSúgó TIPP!
Ha a belvárosban szeretnétek lakni, közel az óvároshoz, a sétáló utcákhoz és a történelmi látnivalókhoz, a négycsillagos Hotel Normandie-t ajánljuk a város szívében: https://hotel-de-normandie-bordeaux.com/eng/

Látnivalók, amiket ne hagyj ki:

A Chartrons negyed

Ez az egykor híres és nyüzsgő kereskedőnegyed a Jardin Public-től indulva egészen a rakpartokig terjed. Átvágva az elegáns Notre Dame utcán, amely tele van csillogó antik üzletekkel és művészeti galériákkal, igyunk egy meg egy kellemes pohár bort a csodás Halles de Chartrons téren!

A francia konyha világhírű, a Bordeaux-i éttermek és bisztrók ehhez igazodva kényesen ügyelnek arra, hogy a vendégek mindig kifogástalan minőségű ételt és italt kapjanak a lehető legmérsékeltebb árakon. Példának okáért egy palack remek minőségű Bordeaux-i bor a bohém belvárosi Saint Pierre téren (ahol a gótikus Saint Pierre templom is áll) mindössze 16 euróba kerül egy étterem teraszán elfogyasztva.
Gyakorlatilag szinte bárhova nyugodt szívvel – pénztárcánkhoz mérten – beülhetünk, mert garantáltan jó minőségű ételt, italt fognak felszolgálni nekünk itthoni viszonylatban is elfogadható áron.


A Grand Théâtre, vagyis a városi nagyszínház

A 18. századi grandiózus remekmű stílusosan a Place de la Comedie (a Komédia tere) téren áll és a nemzeti operaszínház kapott helyet benne. Olyan neves művészek jártak itt egykor, mint Monteverdi, Mozart és Verdi.

Le Miroir d’eau - a víztükör

Ez a fantasztikus hely a Place de la Bourse és a Garonne folyó között épült és Bordeaux legtöbbet fotózott látványossága, a 18. században készült reneszánsz épülethomlokzatokkal a város szimbóluma. Az Unesco Világörökség listájára is felkerült varázslatos gránitmedencét Michel Corajoud tájépítész álmodta ide 10 évvel ezelőtt: hatalmas fekete felülete hol ködbe burkolózik, hol sima víztükröt alkot, amelyben visszaköszön a mögötte lévő, tökéletesen szimmetrikus reneszánsz épületsor.
Az alig 2 centiméteres vízbe, ami hol köddé válik, hol pedig sima felületű, bele is gyalogolhatunk, így nem csak a látványa nyűgöz le, de kiváló szórakozás is, főleg nyáron.

A folyóparton tovább sétálva megint csak meghökkentő látványt nyújtanak a méz-sárga mészkőből épült, teljesen egyforma, robusztus lakóházak, amelyek mértani pontossággal megtervezve követik a folyó vonalát meddig csak a szem ellát.

Az égbe törő Saint Michel torony

Franciaország második legmagasabb harangtornya, a 114 méter magas Saint Michel torony a gótikus Saint Michel bazilika mellett épült, legtetejéről pazar kilátás nyílik a városra. A templom a 14. században kezdték felhúzni, de csak a 16. századra készült el, környéke a város legélénkebb és legszínesebb negyede.
A torony alatt minden hétfő és szombat reggel piac nyílik, számos francia költő merített ihletett ezen a nyüzsgő, vibráló téren.

Public Garden, park a város szívében

Olyan mintha vidéken járnánk, pedig a város közepén vagyunk. A 11 hektáros park kis tavát évszázados fák és impozáns 18. századi épületek veszik körbe, rengeteg zöld növény és színes virág pompázik a város zöld tüdejében, van itt játszótér, sőt itt ad előadásokat a híres Guignol Guérin bábszínház is a gyerekek nagy örömére.

Szent Katalin bevásárló utcája

A Rue Sainte-Catherine-en sétálva még azokon is kitör a vásárlási láz, akik csak a város építészeti remekeit szerették volna megcsodálni a belvárosban. Ez az utca olyan, mint a mi jó öreg Váci utcánk, csak sokkal-sokkal hosszabb. Egészen pontosan 1200 méter hosszú és 10 méter széles, telis-tele csalogató, csillogó kirakatokkal, márkaboltokkal, divatos üzletekkel, cukrászdákkal, csokoládé- parfüm- és borszalonokkal. Csak a legerősebb idegzetűek tudják megállni, hogy ne térjenek be egy-egy épp akciókat kínáló üzletbe, ahol a legutolsó divat szerinti ruhadarabokhoz juthatunk hozzá kedvező áron.

A La Cite du Vin

A borok fellegvára, a maga nemében egyedülállóan izgalmas hely, ahol a bort és borkultúrát számos megközelítésből mutatják be a látogatóknak miközben valamennyi érzékszervükre hatnak különféle effektekkel. Már maga az épület is különleges, csak magáért az épület látványáért is érdemes villamosra szállni, és eljönni ide a Bacalan negyedbe. Az épületbe belépve a bor megelevenedik, kultúrája magával ragad.
A La Cité du Vin sokféle megközelítésben mutatja be a bort korokon és évszázadokon keresztül, a világ minden számos civilizációjának szemszögéből. A Citypass birtokában ide is díjmentesen léphetünk be, a belépőhöz pedig egy pohár bor is dukál az épület tetején nyílt panoráma bisztróban, ahol ráadásul még a fantasztikus kilátásban is gyönyörködhetünk.

ÚtiSúgó tipp: Bordeaux CityPass, azoknak, akik mindent szeretnének látni
Ez a kártya 24, 48 és 72 órás változatban is kapható, valamennyi múzeum látogatható vele, sőt korlátlanul használhatjuk a tömegközlekedési eszközöket földön és vízen is, sőt még egy ingyenes vezetett túrát is tartalmaz a belvárosban. Az egynapos verzió 29 euróba kerül, a háromnapos változat 49 euró.
A múzeumok közül feltétlen nézzük meg a Szépművészeti Múzeumot (http://www.musba-bordeaux.fr/), a Musée d’Aquitaine-t (http://www.musee-aquitaine-bordeaux.fr/en), a tengerészeti múzeumot (https://www.mmmbordeaux.com/en/home/) és természetesen a borok házát, a La Cite du Vin-t (https://www.laciteduvin.com/en).

Egy laza hosszú hétvége alatt felfedezhető ez a város, s ha már mindent láttuk, alig egy órányi vonatútra innen elérkezhetünk az Atlanti-óceánhoz, ahol megcsodálhatjuk Európa legnagyobb homokdűnéjét, a lélegzetelállító Dune du Pilat-t (https://www.dunedupilat.com/en/) is a mesés Arcachon városánál, ami viszont az osztrigatenyésztés központja. De ez már egy következő történet!

Bordeaux-ról bővebben itt találtok információkat angol nyelven: https://www.bordeaux-tourism.co.uk/

A nagyszerű programokért köszönet a Visit Bordeaux turisztikai információs irodának!

Pozsonyi Annamária