Balatonszepezd

ismertető, Balatonszepezdi képek, galéria




Balatonszepezd

Balatonszepezd Veszprém megyében, a Balaton északi partján, a 71-es út mentén fekszik. Állandó lakosainak száma meghaladja a 420 főt, azonban az itt lévő nyaralók száma eléri az 1200-at. A település megközelíthető a Balaton északi partján haladó 71-es úton, vagy vasúton a Székesfehérvár-Tapolca vonalon.


Balatonszepezd, az egykori kis halászfalu, ma üdülőterület, dombra épült település amit szőlők, erdők és hegységek vesznek körül. A község fölött elterülő magaslatokról szép kilátás nyílik a Balatonra és Somogyra. Panorámás sétaút vezet innen a szomszédos Zánka és Révfülöp községekbe. Aki ezen vidékre egyszer eljön, a táj szépsége és a vendégszeretet biztosan visszahozza.

LÁTNIVALÓK, LÁTVÁNYOSSÁGOK


A település azonban látnivalókban is gazdag. A község római katolikus temploma még a XIII. században épült meg román stílusban. A legenda szerint a viharba került halászok fogadalma alapján épült meg. A tornya mutatta a hazavezető utat a halászoknak, ma pedig a vitorlázóknak segít a tájékozódásban.

A falu központjában találjuk egymással szemben a református és az evangélikus templomot. Mindkét templom a XVIII. században épült meg későbarokk stílusban. A Római Katolikus templom - a környék egyetlen fogadalmi temploma - a XIII. században épült román stílusban, a Balatonon viharba került halászok fogadalma alapján.

Másik érdekes látnivaló Dr. Sebestyén Gyula néprajztudós kastélya. A tudós 1919-től 1946-ban bekövetkezett haláláig Balatonszepezden élt. A tudós az ősi magyar rovásírás kutatója volt, de a falvakat járva regös énekeket, honfoglalás kori mondákat is gyűjtött. A magyar őstörténettel kapcsolatos gyűjteménye 1906-ban jelent meg.

A szepezdfürdői kastélyának kertjében egy székely rovásírással teleírt vörös homokkő sziklát csodálhatunk meg, mely a Pogány-kő nevet viseli. Az Árpád utcában lévő Szepezd Galéria nyaranta időszaki kiállításoknak ad otthont.

Keleti irányban található a Víriusz nyaraló telep, melyet a századfordulón Víriusz Vince hozott létre saját birtokán, aki komoly érdemeket szerzett a filoxéra járvány idején a szőlőültetvények védelmében és új fajták meghonosításában.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK, RENDEZVÉNYEK


Június közepén a szezonnyitó ünnepséget helyi és környékbeli műkedvelő csoportok részvételével a strandon rendezik. Szent István ünnepén, augusztus 20-án búcsúztatják a nyarat, máglyát gyújtanak a parkban lévő csónakháznál. Egész éjszaka szól a zene, s minden jelen lévő a község vendége egy hagymás-zsíros kenyér erejéig.

TERMÉSZETI ÉRTÉKEK, KÖRNYÉKBELI KIRÁNDULÓHELYEK


A túrázást kedvelők számára község fölött elterülő magaslatokról igen szép a kilátás a Balatonra és Somogyra. Az erdővel és szőlővel borított hegyek: a Bálint-hegy (299 m ), Kopasz-hegy (284 m ), és az Öreg-hegy (289 m).

A vasútállomástól - a zöld turista jelzésen kiindulva - a szőlőhegyen át juthatunk az Öreg-hegy tetején az erdőben megbúvó erdei vadak fürdő és itató tavához, a Hegytóhoz. Útközben kiváló kis pincéket és hegyi nyaralóházakat találunk.

TELEPÜLÉSTÖRTÉNET


z egykori kis halászfalu a part menti dombokra épült, szőlők, erdők és hegységek veszik körül. A XIII. században királyi udvarnokok lakták, később helyi nemesek, a veszprémi püspökség, majd a somogyvári bencés apátság birtoka volt.

A török támadások miatt sokat szenvedett lakosságot németekkel, telepesekkel egészítették ki a XVIII. század közepén. A XX. század eleji krónikák már úgy emlékeznek meg a településről, hogy a Balaton egyik legkisebb pontja.

Már a múlt században élénk fürdőélet volt itt, Nagy Pál tevékenysége folytán. Nagyobbrészt írókból, művészekből tevődött össze a társaság, mely Bogláron és Révfülöpön át járt Szepezdre nyaralni. A XX. század elején, amikor a vasút megépült, újra megélénkült Szepezd iránt az érdeklődés.

Ma már rengeteg nyaraló található a faluban, strandok, üdülők és vendéglátó helyek várják az idelátogatókat. Balatonszepezd igazi üdülőteleppé vált. A falu főleg idegenforgalmából és szőlőművelésből él.

Települések Balatonszepezd közvetlen közelében

Települések Balatonszepezd környékén