Nagyvázsony

ismertető, Nagyvázsonyi képek, galéria




Nagyvázsony

A község Veszprém és Tapolca között, a Vázsonyi-séd mentén fekszik. Nagyvázsony a Veszprém-Tapolca főútvonal mellett helyezkedik el. Népessége 1800 fő.

Kevés olyan szép vidéke van a világnak, mint amilyen Nagyvázsonyt körülveszi. Északon a Bakony egyik legnagyobb csúcsa, a 600 méteres Kab-hegy magasodik, délen a Balaton-felvidék dombjaira felkúszó, vagy éppen völgyekbe települt községekben gyönyörködhet a szem.

A mai nevét - Nagwason alakban 1495-ben kapta. Előtte több mint kétszáz éven át Váson-nak nevezték az első birtokosáról. Fél évezrednél idősebb a község közepén álló Kinizsi-vár is, amely a szokásoktól eltérően nem dombtetőre, hanem az ófalu házai alá épült. Leghíresebb gazdája, a monda szerint egyszerű molnárlegényből lett hadvezér, Kinizsi Pál volt. A vázsonyi erődítményt külsőtornyos védőfalakkal, palotaszárnnyal és kápolnával egészítette ki.

A birtok a török hódoltság idején többször gazdát cserélt, és a környék elnéptelenedett. 1649-ben került Zichy István kezébe, aki németek letelepítésével ismét felvirágoztatta a vidéket. A vár fölötti utcában található a messze környéken egyedülálló Postamúzeum, amely korabeli eszközök, egyenruhák és postakocsik segítségével mutatja be a posta és a távközlés eddigi történetét.

Egy utcasarokkal feljebb áll a 170 éve épített Schumacher-ház, a "szabadtéri néprajzi múzeum" melynek konyháját egy módosabb parasztgazda napi használati tárgyaival rendezték be.

A fő tér és a Vár utca találkozásánál található az általános iskola alsó tagozatának épülete. A falu nevezetes műemléke a vidék egyetlen, csaknem teljesen épen a maradt gótikus temploma, a veszprémi út elágazójában álló Szent István templom.

A faluban lévő nevezetességek megtekintése és a rendezvények után a közvetlen környék is több napos gazdag programot kínál a kirándulóknak. Nemesleányfalun túl, a Tálodi-réten át jutunk a Kinizsi-forráshoz.

Északon a Kab-hegy kinál szép túraútvonalakat. Dél-keleten pedig Vöröstó és Barnag érintésével a Zádor-várhoz zarándokolhatnak el a természet szerelmesei. A szomszédos községekben öreg templomok, kálváriák felújított parasztporták hozzák elénk az elmúlt századokat.

Ha valaki fürödni szeretne, negyed óra alatt elérheti a Balaton strandjait. A falutól alig 15 kilométerre található a szépségével egyre több hívet gyűjtő Káli-medence, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park legszebb része.

Települések Nagyvázsony közvetlen közelében

Települések Nagyvázsony környékén

Nagyvázsonyi és környéki programok