Révfülöp

ismertető, Révfülöpi képek, galéria




Révfülöp

Révfülöp nagyközség Veszprém megyében a Balaton tó északi partjának festői szépségű természeti környezetében, a Fülöp hegy lábánál található. A közel 1300 lélekszámú üdülőtelepülés első írásos említése 1211-ből származik.

A túlsó part viszonylagos közelsége miatt ősi révhely, mely köré az Árpád- korban halászfalu települt. A virágzó középkori települést a törökök 1548 körül elpusztították, s Révfülöp ezt követően lakatlan területté vált, majd Kővágóörs szőlőhegyeként gyéren lakott puszta lett.

A XVIII. sz. elejére a tihanyi apátság mellett új nagy és kisbirtokosok tűntek fel területén, és a szőlőművelés is új erőre kapott. 1752-ben újraindult a révhajózás, és 1779-ben újabb átkelő és révház épült a fülöpi parton, amelyről az első magyar nyelvű újság a Magyar Hírmondó is megemlékezett.
A villa- és üdülőtulajdonosok 1899-ben megalakították a Révfülöpi Fürdő- és Partszépítő Egyesületet, amely nagyszabású strand és partszegély-építésekkel, parkosításokkal megteremtette Révfülöp mai arculatát és kedvelt üdülőhelyé vált.

1909-től Révfülöp bekapcsolódott a vasúti közlekedésbe, ma vasútállomással szemben találjuk a középkori Fülöp falu XIII. századi, vörös homokkőből emelt templomának romjait.

1912-ben készült el a modern hajókikötő.A látványos fejlődésnek köszönhetően Révfülöp, Kővágóörs hegyközsége előbb 1933-ban üdülőhelyi rangot nyert, majd 1943 január 1-jétől önálló községgé vált.

Révfülöp központja ma a forgalmas kikötő és környéke, a század elején emelt eklektikus épületekkel, a bazársorral, pecsenyesütőkkel, borozókkal. Itt áll a Közösségi Ház is, melyben a Honismereti Gyűjtemény látványos hely- és fürdőtörténeti kiállítása található, valamint ebben az épületben kapott helyet a Tóparti Galéria is, ahol rangos művészek tárlataiban gyönyörködhetnek a látogatók.

Révfülöp környéke páratlanul gazdag kirándulási lehetőségekben is. A Káli-medence tájvédelmi körzetében természeti ritkaságok gazdag növény- és madárvilág, a falvakban pedig néprajzi-történeti érdekességek és kulturális programok csábítják a vendégeket.
A Fülöp-hegyi Millennium kilátóból lenyűgöző balatoni panoráma fogadja a kirándulókat.

Települések Révfülöp közvetlen közelében

Települések Révfülöp környékén